Nie możesz złożyć nowego zamówienia w swoim kraju. United States

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Ostatnio przeglądane

Ksylitol 0.25kg Zobacz większe

Ksylitol 0,25kg

Nowy produkt

Naturalna substancja słodząca-brzozowa słodycz.

 

Więcej szczegółów

8 Przedmioty

Więcej informacji

Ksylitol - brzozowa słodycz.

Skład:100% ksylitol (substancja słodząca).

  • produkt słodzący dla chorych na cukrzycę, posiada niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru - IG 8
  • zawiera 40 % mniej kalorii niż cukier; hamuje łaknienie na słodycze
  • zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu przywracając właściwą mineralizację kości
  • przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów
  • przeciwdziała drobnym ubytkom próchniczym, zapaleniom dziąseł, parodontozie, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe PH jamy ustnej
  • nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni
  • przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit (np. helicobacter pylori) wywołującym chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy - zalecany przy nadkwasocie
  • podnosi odporność organizmu dzięki działaniu antybakteryjnemu
  • dla dbających o linię

 

      Jak stosować ?

Ksylitol jest wytwarzany w małych ilościach (ok. 15 g) w jelitach człowieka jako produkt przetwarzania części błonnika z warzyw, owoców i pełnych zbóż. Wynika z tego, że nasz organizm trawi tę substancję, ale ilość produkowanych w tym celu enzymów trawiennych może okazać się zbyt mała, aby od razu poradzić sobie z dużą dawką ksylitolu podawaną z zewnątrz. Dlatego wprowadzanie ksylitolu do diety należy rozpocząć od małych dawek, ok. pół. łyżeczki dziennie, aby po 10-14 dniach dojść do dawki docelowej. Spożycie zbyt dużej ilości ksylitolu na początku stosowania może skutkować lekkim rozwolnieniem. Docelowo fińscy naukowcy radzą przyjmowanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek), jednakże jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości. Trzecia część spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, pozostała ilość działa w jelitach jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących poziom glukozy i tłuszczów w krwioobiegu. Badania naukowe dowiodły, że im więcej spożywamy ksylitolu, tym szybciej i skuteczniej jesteśmy w stanie wyeliminować łaknienie cukru oraz regulować poziom insuliny w organizmie.

Dla dzieci: odradza się doustne podawanie ksylitolu małym dzieciom (do 3-go roku życia) ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. U dzieci starszych zaleca się stopniowe wprowadzanie ksylitolu, po kilka kryształków dziennie i obserwowanie reakcji organizmu. Zewnętrznie zaleca się stosowanie ksylitolu w postaci aerozolu do nosa przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych, katarów zatokowych, alergiach oraz zapaleniu ucha środkowego. Aerozol można przygotować samodzielnie w stężeniu 1:20, czyli jedna miarka ksylitolu na 20 miarek soli fizjologicznej dostępnej w każdej aptece.

     Zastosowanie ksylitolu:

  • do bezpośredniego spożycia
  • do pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (na ksylitolu drożdże nie rosną)
  • do smażenia, gotowania, do mrożonek
  • do przetworów: dżemów, konfitur, soków
  • do deserów
  • do napojów


Dostępny w sklepie w opakowaniach : 1000 g, 500 g, 250 g.
Producent: PHU AKA