BIOCAPS K2 D3 Zobacz większe

BICAPS K2 D3

Nowy produkt

Witaminy K i D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

Ostatnie egzemplarze!

49,00 zł

Więcej informacji

Suplement diety BICAPS K2 D3 zawiera 100 µg witaminy K (K2 MK-7),
2 000 IU witaminy D (D3) oraz 240 mg inuliny w 1 kapsułce bez żadnych dodatków.

Skład produktu:

Porcja dzienna- 1 kapsułka zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
Witamina K (K2 MK-7)- 100 μg (133 %),
Witamina D (D3)- 50 µg (1 000 %)/ 2 000 IU,
Inulina- 240 mg.

IU- International Unit (1 μg = 40 IU).

Składniki: inulina (korzeń cykorii), witamina K (mikrokapsułkowany menachinon-7), pullulan (otoczka kapsułki), witamina D (cholekalcyferol).

Sposób użycia:

Spożyć 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.

Ilość kapsułek w opakowaniu: 60.
Ilość porcji w opakowaniu: 60.
Zawartość opakowania netto: 17,4 g.
Zawartość 1 kapsułki netto: 290 mg.

Środki ostrożności:

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Witaminy K nie przyjmować przy jednoczesnym stosowaniu leków przeciwzakrzepowych lub przeciwpłytkowych. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. 

DAWKA WIEDZY 

Termin witamina K nie dotyczy tylko jednego związku, a co najmniej trzech głównych: witaminy K1 (fitomenadion), K2 (menachinon) i K3 (menadion). Ze względu na różnice w budowie chemicznej witaminy te cechują się zupełnie inną aktywnością biologiczną, skutecznością i biodostępnością, wpływając na ich funkcjonowanie w organizmie. Witamina K1 jest słabo wchłaniana, bo w zaledwie 15% i nie jest magazynowana w wątrobie. Witamina K3 jest syntetycznym, pozbawionym alifatycznego łańcucha bocznego, analogiem witaminy K pełniącym rolę prowitaminy. Witamina K2, czyli forma najbardziej pożądana, jest wykorzystywana przez wątrobę i redystrybuowana przez krew w całym organizmie przez co, K2 jest łatwo dostępna dla tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń krwionośnych. Z racji tego, że witamina K2 jest magazynowana w wątrobie, zanim wystąpią objawy kliniczne niedoboru witaminy K2 z powodu niewchłaniania jej w jelitach mija sporo czasu. Witamina K2 jest związkiem głównie tworzonym przez bakterie w produktach fermentowanych takich jak sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona. Witaminę K2 można dalej podzielić na kilka różnych podtypów, ale najważniejsze są MK-4 i MK-7- która ma najdłuższy czas półtrwania w organizmie.
Funkcje witaminy K2 MK-7:

Przez wiele lat witaminie K przypisywano wyłącznie rolę w procesie krzepnięcia krwi, ponieważ utrzymuje na odpowiednim poziomie czynniki warunkujące prawidłową krzepliwość krwi. W naszym organizmie wapń jest niezbędny dla zachowania zdrowia, ale jego nieprawidłowy metabolizm może prowadzić do zaburzeń takich jak osteoporoza i choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się, że kluczowym czynnikiem regulującym ten pierwiastek (Ca) w organizmie jest witamina K2.Witamina K2 MK-7 odpowiada bowiem za aktywację białek MGP (Matrix GLA Protein), które transportują wapń w organizmie. Kiedy białka MGP są aktywne to wapń transportowany jest do kości, jeżeli są nieaktywne to wapń odkłada się w naczyniach krwionośnych- żyłach, tętnicach powodując miażdżycę i choroby serca. Jest to kluczowa rola witaminy K2, przy jej niskim poziomie wapń nie może być wbudowywany do kości (narażając nas na osteoporozę). Badania potwierdziły, iż suplementacja K2 MK-7 powoduje znaczne obniżenie poziomu białek nieaktywnych i wzrost poziomu białek aktywnych (7). Jedne z pierwszych informacji, potwierdzające, że witamina K2 jest ważna dla zdrowia układu krążenia dostarczyły tzw. „badania rotterdamskie”. W badaniach tych odnotowano redukcję o 50% zwapnienia naczyń krwionośnych i liczby zgonów z powodu układu krążenia wśród zdrowych osób starszych, których dieta była bogata w witaminę K2. W wielu innych badaniach prowadzonych na zwierzętach i ludziach wykazano, że przyjmowane witaminy K2 może nie tylko powstrzymywać, ale też cofnąć proces zwapnienia tętnic. Przeprowadzono kilka badań klinicznych, po których stwierdzono, że witamina K1 zmniejsza ubytek masy kostnej o 35% w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Natomiast przy zażywaniu witaminy K2 w okresie 3 letnim, wykazano, że witamina K2 całkowicie zapobiega utracie wytrzymałości kości u kobiet w wieku okołomenopauzalnym (3). Niedobór witaminy K2 może doprowadzić do uszkodzenia funkcji kognitywnych mózgu, suplementacja z kolei może zapobiegać lub przynajmniej opóźniać wystąpienie Alzheimer´a (1). Witamina K2 ogranicza efekty działania różnych szkodliwych czynników, takich jak zwapnienie naczyń, niedotlenienie i chroni przed apoptozą i nekrozą m.in. po wylewach, zatorach, czy traumatycznych uszkodzeniach tkanki mózgowej. Uważa się, że podawanie witaminy K2 pozwala ograniczyć uszkodzenia neuronów.
Witamina K2 MK-7:

- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Wskazania do suplementacji witaminy K2 MK-7:

- przyjmowanie wysokich dawek witaminy D3 i Ca,
- osteoporoza, osteopenia,
- miażdżyca i choroby układu krążenia,
- wiek > 50 roku życia,
- wiek okołomenopauzalny.

Źródło:http://www.formeds.com.pl/